CAM Bugs

Please post your bugs/issues here. Be sure to browse first however, as someone may have already submitted a similar issue.

Encountered an issue with CAM? Post it here!

You've used all your votes and won't be able to post a new idea, but you can still search and comment on existing ideas.

There are two ways to get more votes:

  • When an admin closes an idea you've voted on, you'll get your votes back from that idea.
  • You can remove your votes from an open idea you support.
  • To see ideas you have already voted on, select the "My feedback" filter and select "My open ideas".
(thinking…)

Enter your idea and we'll search to see if someone has already suggested it.

If a similar idea already exists, you can support and comment on it.

If it doesn't exist, you can post your idea so others can support it.

Enter your idea and we'll search to see if someone has already suggested it.

  1. Fully Offline mode for CAM (PRIVACY)

    "nzxt launched a new thing called bld (http://letsbld.com/) and now its obvious where all the CAM datamining went to. we all provided data (without our consent) for a service that nzxt of course makes money on."

    "Per (MULTIPLE) previous requests which was claimed to be "resolved," yet it is not:
    (
    http://support.camwebapp.com/forums/252256-cam-bugs/suggestions/18039109-provide-offline-mode-for-cam?tracking_code=32a4364a67b73d2c130831061e16f03b
    )
    http://support.camwebapp.com/forums/252939-ideas/suggestions/10987476-offline-mode

    That is not OFFLINE mode, GUEST mode shouldn't be broadcasting. Please resolve it.

    The log I have has over 10,000 intrusion attempts made by CAM alone. I will not unblock the software as it absolutely does not need network access to your servers.

    The…

    701 votes
    Vote
    Sign in
    Check!
    (thinking…)
    Reset
    or sign in with
    • facebook
    • google
      Password icon
      Signed in as (Sign out)
      You have left! (?) (thinking…)
      38 comments  ·  Desktop  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
    • CAM 3.3.5 Overlay not working for most games!

      The overlay isn't working with most of my games which is odd because it was working just fine about 2 weeks ago. I think it might have been an update that caused it to stop working but the only game it works on at thew moment is Overwatch.

      412 votes
      Vote
      Sign in
      Check!
      (thinking…)
      Reset
      or sign in with
      • facebook
      • google
        Password icon
        Signed in as (Sign out)
        You have left! (?) (thinking…)
        136 comments  ·  Desktop  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

        Hi there, please be sure you are on the latest version of CAM from camwebapp.com. The most current version is 3.5.3

        The overlay requires DirectX Runtime to be installed.
        Please install DX Runtime and then restart your PC and see if the overlay works. The link below will take you to the download site for the installer.
        https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=35

        Also make sure that you have tried manually enabling the overlay with the short keys (Shift + O). These shortcut keys can be changed from settings in CAM as well.

        If the instructions above does not work please let us know which games the overlay is not working on.

      • CAM freeze and lost recognized of kraken X62

        After some heavy CPU load, CAM freezes. Stop showing actual temperature and other values. Also after close/open CAM dont recognized kraken anymore.
        screens:
        [img]http://i.imgur.com/Icc0fIT.jpg[/img] - cam freez

        [img]http://i.imgur.com/5v9gFIL.jpg[/img] - after reopen cam not showing kraken.

        new windows 10 x64 installed
        got only CAM 3.3.5
        Restart PC help, CAM now show kraken, but after some time CAM freez again.

        Please don't close this topic before you actually help with this problem.

        72 votes
        Vote
        Sign in
        Check!
        (thinking…)
        Reset
        or sign in with
        • facebook
        • google
          Password icon
          Signed in as (Sign out)
          You have left! (?) (thinking…)
          under review  ·  10 comments  ·  Crashing  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
        • Cannot access settings when using Cam on second screen

          I use two monitors. My main 2560*1080 monitor and a second 1920*1080 monitor.

          Like many with multiple screens I prefer to use CAM on the second screen so I can see all the info when I'm gaming.

          However as soon as I move CAM to the second monitor I lose the minimize/maximise/close icons and all the settings icons.

          Main Screen - https://i.imgur.com/uc8pRo8h.png

          Second screen - https://i.imgur.com/d65vzjDh.png

          See the difference?

          59 votes
          Vote
          Sign in
          Check!
          (thinking…)
          Reset
          or sign in with
          • facebook
          • google
            Password icon
            Signed in as (Sign out)
            You have left! (?) (thinking…)
            under review  ·  23 comments  ·  Desktop  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
          • hue+ and kraken sync mode

            The speed of all sync mode effects are not synced between my hue+ with 4 led strips and 3 aer fans and my kraken x52, they sync the effects but the speed of the effects is not synced, firmware on kraken x52 v2.0.1.8 and hue+ v4.3.2 with cam version 3.3.4, windows 10

            35 votes
            Vote
            Sign in
            Check!
            (thinking…)
            Reset
            or sign in with
            • facebook
            • google
              Password icon
              Signed in as (Sign out)
              You have left! (?) (thinking…)
              8 comments  ·  Hardware  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

              Hi there, we are aware of this issue that our sync mode and our timing can be improved. This will be looked into. Thanks for the feedback!

            • after pc wakes from sleep mode, logo does not light up.

              Kraken X62
              CAM V-3.5.20
              windows 10 pro (Fresh install on new drive)

              If you need more info just ask

              34 votes
              Vote
              Sign in
              Check!
              (thinking…)
              Reset
              or sign in with
              • facebook
              • google
                Password icon
                Signed in as (Sign out)
                You have left! (?) (thinking…)
                18 comments  ·  Desktop  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
              • IOS App logs in but displays nothing

                IOS app installs ok and logs in fine. But displays nothing ?

                29 votes
                Vote
                Sign in
                Check!
                (thinking…)
                Reset
                or sign in with
                • facebook
                • google
                  Password icon
                  Signed in as (Sign out)
                  You have left! (?) (thinking…)
                  9 comments  ·  Mobile  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

                  Hi there, we’ll be launching a new update for the mobile app in a couple of weeks that should resolve these issues.
                  Sorry for the inconvenience, and thanks for the cooperation.   

                • Stuck at calibration Step 2

                  Stuck at calibration Step 2, when calibration is complete at Step 2 it goes to calculating and then the following error pops-up "Errors - Server return value without message" What does this mean? Cannot continue to step 3 so I can never set up my fans, Tried reinstalling cam 3 times also rerunning the calibration 5 times, still the same thing.

                  24 votes
                  Vote
                  Sign in
                  Check!
                  (thinking…)
                  Reset
                  or sign in with
                  • facebook
                  • google
                    Password icon
                    Signed in as (Sign out)
                    You have left! (?) (thinking…)
                    14 comments  ·  Crashing  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

                    Hi there, we seem to have having a server side issue at this time. Can you guys post your log files so we can further investigate on the cause of this issue?

                    You can fine your log files in this directory.
                    C:\Program Files (x86)\NZXT\CAM\Logs

                  • v3.5 less Led Sync Options than v3.35

                    The new update is kind of frustrating. The options for the Led lighting is less than in the previous Version. No Marquee oder Candle light or something else. You have only the full option in the single Channel mode. And at some modes you cant change the colors, because there is only a default preset and you can't add a custom profile. Please fix it. An update should be better than the previous Version.

                    19 votes
                    Vote
                    Sign in
                    Check!
                    (thinking…)
                    Reset
                    or sign in with
                    • facebook
                    • google
                      Password icon
                      Signed in as (Sign out)
                      You have left! (?) (thinking…)
                      5 comments  ·  Desktop  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

                      Hi there, this issue seems to be that you are trying to adjust your lighting in sync mode. Can you try going into your HUE+ channel and see if you have all the options available?

                    • Grid

                      Nzxt grid + v3 after reboot / shutdown fans dont work anymore

                      7 votes
                      Vote
                      Sign in
                      Check!
                      (thinking…)
                      Reset
                      or sign in with
                      • facebook
                      • google
                        Password icon
                        Signed in as (Sign out)
                        You have left! (?) (thinking…)
                        5 comments  ·  Desktop  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

                        If you are experiencing an issue where the fans on the Grid+V3 are not spinning. Please check the specs on those fans. Each channel on the Grid+V3 can only support up to 5 watts and if you exceed that threshold the Grid+V3 will have a failsafe to shut off all the fans. Using the included extension cables can cause this as well. At this time please shut off your PC and turn off your PSU. Then wait 10 seconds and turn your PSU and PC back on. See if the fans spin then.

                      • Hard drive model not detected in CAM when multiple drives of the same model are installed

                        If you have multiple drives of the same model installed, CAM will only report the model number of one drive correctly, and mark the other "N/A"

                        CAM also fails to report power on hours for the drive marked "N/A"

                        Example screenshot below, for two ST2000DX002's. First drive is marked "N/A" and does not report power on hours, whereas the second drive of the same type is reported correctly.

                        http://imgur.com/BtyiKlA

                        Also, power on hours aren't reported for M.2 SSD's it seems, even though the SMART information is available for that drive (it can be detected in CrystalDiskInfo, for example).

                        7 votes
                        Vote
                        Sign in
                        Check!
                        (thinking…)
                        Reset
                        or sign in with
                        • facebook
                        • google
                          Password icon
                          Signed in as (Sign out)
                          You have left! (?) (thinking…)
                          2 comments  ·  Desktop  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
                        • Kraken X52 ring doesn't change color

                          Hello, I have an issue with my Kraken X52, the ring doesn't react with the cam software.
                          When I choose a color for the ring nothing happens and the ring stays in blue.
                          No issue with the logo it's working fine.

                          What I have to do to change the color of the ring ?

                          Thank you

                          6 votes
                          Vote
                          Sign in
                          Check!
                          (thinking…)
                          Reset
                          or sign in with
                          • facebook
                          • google
                            Password icon
                            Signed in as (Sign out)
                            You have left! (?) (thinking…)
                            9 comments  ·  Hardware  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

                            Hi there, can you guys double check you are not in the sync mode option in the lighting page? Try adjusting the Kraken lighting lighting directly in the Kraken page.

                          • FANS FAIL ON COLD START OF PC

                            I Apologise for reposting:

                            This is critical on power up I should not have too "panic" that my performance PC fails to spin up on a start. Loading into Windows and then CAM fails to start my fans when I change Performance to fixed mode to initiate a spin up. INSTEAD, I have to switch off countless times on each start (this is not a good way to force fans to start) causing my system problems. See PC Spec:

                            OverClocked 4.4MHZ

                            Intel i7 5960X Extreme Octa Core CPU Processor (3.0 GHz, 20 MB Cache)
                            MSI Intel LGA2011-V3 Socket X99 Gaming…

                            4 votes
                            Vote
                            Sign in
                            Check!
                            (thinking…)
                            Reset
                            or sign in with
                            • facebook
                            • google
                              Password icon
                              Signed in as (Sign out)
                              You have left! (?) (thinking…)
                              11 comments  ·  Crashing  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

                              If you are experiencing an issue where the fans on the Grid+V3 are not spinning. Please check the specs on those fans. Each channel on the Grid+V3 can only support up to 5 watts and if you exceed that threshold the Grid+V3 will have a failsafe to shut off all the fans. At this time please shut off your PC and turn off your PSU. Then wait 10 seconds and turn your PSU and PC back on. See if the fans spin then.

                            • CAM causes games cannot be launched

                              After updating to the latest CAM software v3.5.50, I feel like it's annoying more than ever. First of all, I dont like how the software must be running to run the HUE+ we've set. Secondly, the overlay just causes some of the game I played (e.g. Overwatch) cannot be launched. It just error. And after this update, the Overlay setting keep reverting back. So everyday I need to go to the settings and turn it off in order to play my game. Pls do fix this. Thank you

                              4 votes
                              Vote
                              Sign in
                              Check!
                              (thinking…)
                              Reset
                              or sign in with
                              • facebook
                              • google
                                Password icon
                                Signed in as (Sign out)
                                You have left! (?) (thinking…)
                                0 comments  ·  Crashing  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

                                The reason why some games are crashing can be a number of reasons. The FPS Overlay in CAM is on by default and that could be the reason why it crashes. Games that have its own launcher could also come with its own overlay which could be conflicting with with CAM’s FPS Overlay.
                                The overlay requires DirectX Runtime to be installed as well.
                                Please install DX Runtime and then restart your PC and see if the overlay works. The link below will take you to the download site for the installer.
                                https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=35
                                We also recommend playing the games in fullscreen mode when using the in-game overlay for better optimization as well.
                                If your games are still crashing, we recommend disabling the overlay for the time being and please let us know which game it is crashing on.

                              • Ryzen Stock Frequency -1

                                https://i.imgur.com/HCBfgO4.png

                                This problem has been around since Ryzen was released. Still showing -1 under CAM 3.5.0 .

                                4 votes
                                Vote
                                Sign in
                                Check!
                                (thinking…)
                                Reset
                                or sign in with
                                • facebook
                                • google
                                  Password icon
                                  Signed in as (Sign out)
                                  You have left! (?) (thinking…)
                                  3 comments  ·  Desktop  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
                                • CAM 3.5.3 color picking in Hue+ menu is broken + cannot use the smartphone app

                                  Whenever i click on add color in any of the lighting modes of hue+ I encounter the bug over and over, it just makes a white line where the color picker should be and thats it. Whenever I try to login to cam mobile app it tells me that I need to download the newest version(which I have) this cam software is getting worse and worse and worse.

                                  3 votes
                                  Vote
                                  Sign in
                                  Check!
                                  (thinking…)
                                  Reset
                                  or sign in with
                                  • facebook
                                  • google
                                    Password icon
                                    Signed in as (Sign out)
                                    You have left! (?) (thinking…)
                                    4 comments  ·  Hardware  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
                                  • Fan speeds fluctuating

                                    Hi I have a problem with the fan speeds on my kraken x31(GPU) and x61(CPU).

                                    The fan speeds are flucuating up and down and it its highly annoying, the only way to make it stop is by putting it in silent mode, thats pretty much fine for the CPU its never under that much load, however the GPU can be under quite some load and im guessing because its in silent mode it doesn't ever go beyond 25%, then I get liquid temperature warnings because it gets so hot, and it actually makes an awful burning smell!

                                    Its pretty much…

                                    3 votes
                                    Vote
                                    Sign in
                                    Check!
                                    (thinking…)
                                    Reset
                                    or sign in with
                                    • facebook
                                    • google
                                      Password icon
                                      Signed in as (Sign out)
                                      You have left! (?) (thinking…)
                                      2 comments  ·  Desktop  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
                                    • BF4 Issues 3.5.50

                                      Bettlefield 4 stop working with CAM overlay enabled. With it disabled it functions.

                                      3 votes
                                      Vote
                                      Sign in
                                      Check!
                                      (thinking…)
                                      Reset
                                      or sign in with
                                      • facebook
                                      • google
                                        Password icon
                                        Signed in as (Sign out)
                                        You have left! (?) (thinking…)
                                        0 comments  ·  Desktop  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
                                      • Rpm

                                        Hi
                                        Just got a brand new Kraken X52. Its gorgeous.
                                        But the CAM Software for fan control is useless..
                                        Although my fans are spinning at a low speed, I dont seem to be able to control their speed and CAM shows 0 rpm.
                                        Already put cpu fan at 100% on Bios. Changed nothing.
                                        I got an Asus Maximus VIII Hero to control my other fans.
                                        Fan Expert does not recognize a CPU fan. I guess that is normal. Is it possible that some incompatibility with Asus Software prevents CAM from controling the fans?
                                        As far as I could see, several…

                                        2 votes
                                        Vote
                                        Sign in
                                        Check!
                                        (thinking…)
                                        Reset
                                        or sign in with
                                        • facebook
                                        • google
                                          Password icon
                                          Signed in as (Sign out)
                                          You have left! (?) (thinking…)
                                          4 comments  ·  Desktop  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →

                                          CAM reads the CPU_Fan header on most motherboard. Please verify that you have the CPU Fan connected to the CPU_Fan header on your motherboard. If you have a AIO_Pump, W_Pump on your motherboard you can try those header as well.

                                          If you are using a Kraken, please be sure to have at least one of the radiator fans connected to the 4 pin header on the Kraken fan port. The Kraken pump cable should be connected to the CPU_Fan header on your motherboard as well.

                                        • Using a 3440x1440p monitor custom CAM overlay

                                          Using a 3440x1440p monitor (34"), I cannot seem to get CAM to let me move the overlay. Since so many games have HUD aspects in each and every corner, I want my overlay on the outside of any of them so that I can still read both.

                                          I used to have no issue on 1080p just tweaking the coordinates, but on 3440 it goes nuts.

                                          Say its 0,0 and the overlay is in the top left. I can change X all the way to like 50 or a hundred and it still stay in the top left. It isn't always…

                                          1 vote
                                          Vote
                                          Sign in
                                          Check!
                                          (thinking…)
                                          Reset
                                          or sign in with
                                          • facebook
                                          • google
                                            Password icon
                                            Signed in as (Sign out)
                                            You have left! (?) (thinking…)
                                            0 comments  ·  Desktop  ·  Flag idea as inappropriate…  ·  Admin →
                                          ← Previous 1
                                          • Don't see your idea?

                                          CAM Bugs

                                          Feedback and Knowledge Base